Zwanger worden, 9 maanden lang je baby dragen, bevallen, borstvoeding geven… het is niet niks. Er gebeurt zoveel in jouw lijf en het is ontzettend hard werken. Je kan de fysieke impact van een bevalling vergelijken met het lopen van en marathon. Het is dus logisch dat je ervan bij moet komen, en dat herstel duurt geen dagen, maar weken. Of maanden.

In de Ayurveda, een eeuwenoude Indiase gezondheidsleer, zeggen ze dat als je de eerste 40 dagen na je bevalling veel rust neemt, je terugtrekt, zorgt voor warmte, versterkende voeding en kruiden, je hier de volgende 40 jaar van je leven profijt van hebt. Maar hoe doe je dit? Als je kindje eenmaal is geboren, dan ga je er helemaal in op en vergeet je te drinken, te eten of zelfs naar de wc te gaan. Hieronder leg ik je uit welke 5 basisprincipes jij kunt aanhouden tijdens de eerste 6 weken na de bevalling en hoe je ervoor kunt zorgen dat je dit niet vergeet.

1. Rust

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, maar het allerbelangrijkste wat je tijdens je kraamtijd kan doen is rusten, rusten, en nog eens rusten. De eerste kraamweek heb je natuurlijk de kraamzorg en misschien heb je een partner die de eerste 6 weken na de geboorte verlof kan opnemen zodat hij/zij het huishouden draaiende kan houden, maar dan nog kan het best moeilijk zijn om te rusten. Want geef nou toe, we zijn het niet echt meer gewend om gewoon te zijn, zonder iets te doen. Zorgen voor je kindje, (borst)voeden en zorgen dat je zelf goed eet en drinkt is al meer dan genoeg om je mee bezig te houden. Herken je dit? Soms denk je dat je de energie hebt voor iets, maar als je nog niet eens halverwege bent stort je ineens in. Het was toch echt teveel. Je lichaam heeft echt rust en tijd nodig om te herstellen van de bevalling (lees: marathon!) en soms is het enige wat je moet doen rusten, ofwel niets doen. Mijn tip is om een yoga nidra (slaap yoga) te doen; dit is een geleide meditatie waarvan je op een diep niveau kunt herstellen, zowel fysiek als mentaal.

2. Warmte

Dit principe vind ik het duidelijkst uit te leggen volgens de filosofie van de Ayurveda. Als je zwanger bent heb je veel van de elementen aarde (je baby en de placenta), water (vruchtwater) en vuur (extra bloed in je lichaam) in je. Na je bevalling is je buik ineens leeg en verlies je het vruchtwater en veel bloed. Daarvoor in de plaats heb je veel meer van de elementen lucht en ruimte in je lijf. Om je lijf en de elementen weer in balans te brengen is het daarom belangrijk dat je zoveel mogelijk warmte toelaat in je leven. Dit kan je op verschillende manieren zien: warme voeding, zoete groenten en groenten die in de aarde groeien zoals zoete aardappels en bietjes, een kruik, geiten wollen sokken, en dingen waar je een warm gevoel van krijgt zoals knuffels, een mooie bos bloemen op tafel of een steuntje in je rug. Omring je met warmte, zowel van binnen als van buiten.

3. Terugtekking

In veel Chinese tradities is het normaal dat de kraamvrouw “huisarrest” krijgt en zo lang mogelijk met haar baby binnen blijft. Dit is misschien wat extreem voor ons Westerse vrouwen, maar toch zit er een bepaalde wijsheid in. Nadat je geboorte hebt gegeven aan je kindje sta je heel erg open en kunnen prikkels van buitenaf een stuk harder binnenkomen. Je kunt gevoeliger zijn voor stemmingen en energieën van anderen en daarom is het belangrijk dat je jezelf een beetje meer afsluit van de buitenwereld. Dus misschien niet elke dag bezoek, je telefoon af en toe lekker uit en geen enge films en wel zoveel mogelijk bloot op bloot met je kindje en fijn samen met z’n allen in één bed liggen.

4. Ondersteuning

Makkelijker gezegd dan gedaan om al deze fijne principes in acht te houden terwijl de dagen voorbij vliegen en je helemaal gefocust bent op je kindje. Om ervoor te zorgen dat je genoeg rust neemt, je terug kan trekken en je warm en gevoed voelt, kun je van tevoren mensen vragen om je hierbij te helpen. Schakel je vrienden, moeders, vaders, tantes, zussen, buren etc. in. Vraag of ze jou willen helpen zodat jij je kunt focussen op je baby en je herstel en leg ze uit waarom dit voor jou zo belangrijk is. Je zal merken dat anderen het juist heel erg fijn vinden om iets voor je te doen want op die manier zijn ze meer betrokken, wat hen ook weer een goed gevoel geeft. Je kunt iedereen de keuze geven tussen een aantal dingen die jij graag wilt dat ze doen zoals: toilet en badkamer schoonmaken, boodschappen doen, de was doen en stofzuigen maar je kunt ze ook vragen om je te masseren of een gezonde maaltijd voor je te koken. Wat ik zelf altijd als tip meegeef is om het kraambezoek te vragen om zelf koffie of thee te maken (en ook voor jou iets in te schenken) en in plaats van een kraamcadeau juist iets te eten voor jullie meenemen. Ook kun je een mealtrain opzetten, zodat je je tijdens de eerste weken geen zorgen hoeft te maken over wat je eet en hoe je dit gaat regelen. En als je het ongemakkelijk vindt in dit te vragen aan je geliefden, dan kan je altijd nog een postpartum doula inhuren 😉

5. Ritueel

In veel culturen gaat de postpartum periode gepaard met een scala aan rituelen en dat is niet zonder reden. Want naast een baby word er ook (opnieuw) een moeder geboren, en dat verdient minstens zoveel aandacht. Geboorte geven en moeder worden is een van de belangrijkste overgangsrites (rites of passage) naast geboren worden, menopauze en overlijden. Het is belangrijk om hierbij stil te staan. Rituelen kunnen je hierbij helpen en deze kunnen zo groot of klein zijn als bij jullie past. Van beschuit met muisjes bij kraambezoek tot een moeder ceremonie. Van het vertellen van je geboorteverhaal aan iemand dit dicht bij je staat, tot met je blote voeten in je tuin staan om de verbinding te voelen met moeder aarde en alle andere vrouwen die de transitie naar het moederschap hebben gemaakt. De essentie van een ritueel is dat je stilstaat bij een levensveranderende gebeurtenis en uiteindelijk weet jij zelf het beste wat jij nodig hebt.

Vind je dit fijne informatie en wil je graag meer weten of de wondere wereld van de kraamtijd? Kom dan naar deze workshop.