Moederkruid

Moederkruid

Omarm je vrouwelijke oerkracht

Over Susan

Hallo mooi mens,

Welkom! Wat fijn dat je er bent. Ik ben opgegroeid in een tuindersgezin in de polder van Noord-Holland. Het zit in mijn natuur om lekker buiten te zijn en met mijn handen in de aarde te wroeten. Ik gebruik moeder natuur dan ook als bron in mijn leven én in mijn werk. Inheemse kruiden en voeding/koken zijn twee van mijn grote passies. Daarnaast staan de thema’s vrouwelijkheid en zelfliefde centraal voor mij.

Ik ben mijn zoektocht naar het vrouwelijke -en wat dat dan betekent- begonnen in 2013, toen ik besloot om met de pil te stoppen. Het voelde niet goed meer om dagelijks al deze hormonen in mijn lijf te stoppen en ik wist niet eens meer waarvoor ik het deed. Ik had niet kunnen bedenken dat het mij bijna 6 jaar zou kosten voordat ik mijn menstruatie weer terug zou hebben. Het was er al die tijd gewoon niet. Ik ging geloven dat er iets mis met mij was, dat ik geen vrouw ben omdat ik geen kinderen zou kunnen krijgen en ik had de hele tijd als missie om ‘het probleem’ op te lossen. Ik heb van alles geprobeerd: mijn voeding aanpassen, geen alcohol meer drinken, lichaamsgerichte therapie volgen, mijn hele leven omgooien door mijn baan op te zeggen en te gaan reizen, nieuw werk als vegetarisch kok, de doula opleiding volgen, accupunctuur, yoga, visualisaties, Rite of the womb (baarmoederheling), meer rust pakken, moestuinieren, detoxen, supplementen slikken en retraites volgen. Ik heb me in die tijd laten onderzoeken bij de gynaecoloog en daaruit kwam niets. Er was geen label te plakken op de staat van mijn seksuele organen want alles zag er in orde uit. Maar… ik menstrueerde niet, dus ik zou nooit zonder hulp een kind kunnen krijgen. BAM! Het was een flinke deuk in het vertrouwen dat ik had opgebouwd in mijn lichaam. Gelukkig bleef ik altijd geloven in het zelfhelende vermogen van mijn lijf en gaf ik mezelf de tijd om dit pad op mijn manier te vervolgen. Je wilt niet weten hoe blij ik was toen ik in april 2018 voor het eerst menstrueerde. Daarna duurde het tot december voordat ik voor de 2e keer menstrueerde, maar dat gaf niet. Ik had zo enorm veel vertrouwen in mijn lichaam, dat dit wachten niet eens zo heel lang leek te duren. Sindsdien vloei ik elke maand en ik kan je zeggen, ik spring elke maand weer een gat in de lucht.

Ik was dus 30 jaar oud toen ik voor het eerst menstrueerde. De Westerse medische wereld heeft geen verklaring voor hoe dit kan, maar ik weet wel waarom dit bij mij zo gegaan is. Zo ben ik waarschijnlijk aan de pil gegaan voordat ik daadwerkelijk voor het eerst gemenstrueerd had en heb ik alles wat met vrouw-zijn te maken heeft, bewust en onbewust, onderdrukt (zoals mijn menstruatie cyclus).

Waar het voor mij op neerkomt is dat ik in mijn jeugd nooit heb geleerd om een gezonde relatie te ontwikkelen met mijn vrouwelijkheid en met mijn lichaam. Hierdoor werd ik afgesneden van een aantal wezenlijke delen van mijzelf zoals mijn menstruatie, mijn creativiteit en seksualiteit. Ik heb op deze gebieden al veel heling kunnen vinden waardoor ik steeds meer leef vanuit mijn vrouwelijke oerkracht. En, ik zit nog middenin dit proces en leer elke dag weer iets nieuws. Op dit pad neem ik andere vrouwen en meiden mee, zodat ook zij alle delen van zichzelf met liefde kunnen omarmen.

In 2016 heb ik me laten omscholen tot geboorte doula en in 2018 heb ik de post partum doula opleiding gevolgd. Daarnaast heb ik vele cursussen en workshops gevolgd over kruiden, voeding, koken en heb ik me steeds verder ontwikkeld op deze gebieden door gezinnen te ondersteunen tijdens de zwangerschap, bevalling en in de kraamtijd.

Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Neem dan contact met mij op.